trefwoord
Preventiemedewerker: De Sleutelrol in Arbozorg
De preventiemedewerker speelt een cruciale rol in het Nederlandse arbozorgstelsel. In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) heeft de preventiemedewerker een belangrijke rol. Dankzij de preventiemedewerker is er binnen organisaties extra aandacht voor het voorkomen van verzuim. Deze functie vormt de brug tussen werkgever en werknemers, met als doel veilige en gezonde arbeidsomstandigheden te realiseren.
Boek bekijken
Wettelijke Basis en Positie
De preventiemedewerker is wettelijk verankerd in artikel 13 van de Arbowet. Elk bedrijf moet een of meer preventiemedewerker(s) aanstellen. Sinds de Arbowet per 1 juli 2017 is aangepast heeft de preventiemedewerker een nog duidelijkere rol. Deze wetswijziging verstevigde de positie van preventiemedewerkers aanzienlijk en gaf hen meer rugdekking bij het uitvoeren van hun taken.
Spotlight: Henk Koenders
Boek bekijken
Kerntaken van de Preventiemedewerker
De preventiemedewerker heeft drie hoofdtaken die wettelijk zijn vastgelegd. Het gaat hier in de eerste plaats om het verlenen van medewerking aan het verrichten en opstellen van een ri&e. De deskundige werknemers vervullen wel een belangrijke rol bij de totstandkoming van de ri&e. Deze taken vormen het hart van het preventiewerk in Nederlandse organisaties.
Boek bekijken
Bedrijfshulpverlening en Preventie
Een belangrijke taak van preventiemedewerkers is het ondersteunen van bedrijfshulpverlening. Wie dagelijks op de werkvloer is en onderdeel uitmaakt van de bedrijfscultuur, kan problemen eerder signaleren dan een externe partij. Om de rol als 'spin in het web' te kunnen vervullen, zijn naast inhoudelijke deskundigheid ook specifieke competenties nodig. Deze unieke positie maakt hen tot waardevolle schakels in de veiligheidsketen.
Boek bekijken
Spotlight: Pieter Diehl
Actuele Ontwikkelingen in 2025
De rol van preventiemedewerkers evolueert voortdurend mee met nieuwe inzichten en wetgeving. Moderne preventiemedewerkers moeten niet alleen technische risico's beheersen, maar ook aandacht hebben voor psychosociale arbeidsbelasting en nieuwe werkvormen.
Boek bekijken
Praktische Handvatten
Voor effectieve uitvoering van hun taken hebben preventiemedewerkers toegang tot praktische tools en wegwijzers. Deze helpen bij het navigeren door de complexe wereld van arbowetgeving en praktische implementatie.
Boek bekijken
Samenwerking en Communicatie
Moderne preventiemedewerkers werken intensief samen met verschillende stakeholders. De Arbowet schrijft dan ook een verplicht jaarlijks overleg voor tussen preventiemedewerker en ondernemingsraad, bestuurder en externe arbodienstverleners. Ook moeten preventiemedewerker en bedrijfsarts samenwerken op het gebied van preventie van ziekteverzuim.
Boek bekijken
Conclusie: Een Onmisbare Schakel
De preventiemedewerker is uitgegroeid tot een onmisbare schakel in het Nederlandse arbozorgstelsel. Door hun unieke positie tussen werkgever en werknemers kunnen zij effectief bijdragen aan veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. De versterkte wettelijke positie sinds 2017 geeft hen de tools en autoriteit om daadwerkelijk het verschil te maken in de dagelijkse praktijk van organisaties.